Olej kokosowy do smażenia będzie lepszym rozwiązaniem. Można go zamieniać na smalec i masło klarowane. Orzechy laskowe jak najbardziej mogą stanowić źródło tłuszczów w diecie. Nie można jednak bazować na trzech źródłach. Dieta ma być urozmaicona. Wybór masz ogromny i sporo z nich tanich.
Jako źródła węgli masz sporo rodzajów kaszy, wszelkie bulwy - ziemniaki, bataty, do tego owoce itp. Jako tłuszcze - jaja, pełnotłuste mięsa, smalec, olej koko, oliwa (nie do smażenia), orzechy - nie ziemne, masło Białko - tak samo różne rodzaju mięska, ryby, jaja, twaróg, odżywka białkowa jeśli nie dasz rady pokryć całości z diety. Jest w czym [...]
[...] żywnością. Koniecznie kup kokosowy virgin, co znaczy, że ma zapach i smak kokosa. w przeciwnym wypadku jest rafinowany. Olej kokosowy jest w słoiczku, z wyglądu przypomina smalec, ma stałą konsystencję, a jesli bedzie w wysokiej temperaturze przechowywane, zmieni sie w ciecz. Idealnie nadaje sie do smażenia, a w bezposrednim spozyciu jak dla [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
[...] raczej tnij. Na czym smażysz? Oliwa z oliwek to kiepski wybór. Za to do sałatek jak najbardziej. Do smażenia nadają się tłuszcze które nie ulegają degradacji w wysokich temperaturach - masło klarowane, olej kokosowy, ba - smalec też może jak najbardziej być. Chociaż oliwa z oliwek rafinowana na wysoki punkt dymienia - nie polecam jej używania.
jajecznicę walnij na maśle i będzie cacy mintaja smażysz na oliwie? są bardziej odpowiednie tłuszcze do smażenia - np. smalec, masło Zmieniony przez - Volcanodon w dniu 2009-06-19 22:46:11
jak jestesmy juz w tych tematach to sprawdzcie to co tu napisalem, czy dobrze mysle? do salatek oliwa z oliwek olej lniany do pieczenia olej kokosowy do smazenia maslo smalec na czym mozna jeszcze smazyc? na jakim tluszczu? Zmieniony przez - rysiek13 w dniu 2004-11-14 20:31:50
[...] a na e że część omijasz i nie uwzgledniasz. Białko 2 gramy na kilogram masy ciała. https://potreningu.pl/articles/4731/silownia---ile-bialka-potrzebuje Można smażyć na oliwie z oliwek. Najlepszymi tłuszczami w tym kierunku będą jednak smalec, olej kokosowy, czy masło klarowane. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Moze byc oliwa, ale jak do smazenia lepiej smalec. Swinia lub wol co wolisz i na co jest kieszen. Szynka to produkt mocno przetworzony z wieloma dodatkami zeby trzymala swiezosc. Gainera wywal i zrob sobie jakies przenosne omlety
Smalec to niezbyt zdrowe tłuscze hehe. Lepiej bazuj na roślinnych, jak do smażenia ot już o wiele lepiej dać rzepakowy olej np. a do sałatek oliwę albo lniany ale to masz i wiesz. Tak poza tym jest bardzo ładnie. Ostatni posiłek możesz dać więcej tłuszczy i zabrać np z tego o godz. 16;00. Np. orzechy wyjmij z ghodz 16;00 i daj na ost. posiłek. Też [...]
A w jakim celu chcesz eliminować NKT? Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ;-) ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
Nigdy ale to nigdy nie smaż na lnianym , lnianego nie wolno nawet podgrzewać . Do podsmażania masło , oliwa a do smażenia kokosowy, smalec , masło klarowane ( przykładowo )
maslo orzechowe,wiorki kokosowe,smalec, boczek,maslo ,jaja . Spozycie nasyconych kw tluszczowych powinno byc mniejsze niz 10% dziennej podaży, przy 70g tluszczu ,to 7g :) jest masa lepszych tłuszczy chociażby do smażenia. Ponadto kalorycznosc diety jest opłakana
Do smażenia dajesz smalec lub olej kokosowy, chcesz mało to posmaruj tylko patelnie lub ewentualnie jak się rozpuści to pędzelkiem rozsmaruj. Rzepak jeżeli już to tłoczony na zimno do stosowania na zimno. Najlepiej kupować bezpośrednio od małych producentów(np. na popularnym serwisie aukcyjnym).